Astma en luchtverwarming.

Advieslijn Longforum, 

Aan heteluchtverwarming zijn inderdaad de nodige gezond-heidsrisico’s verbonden voor mensen met luchtwegklachten.


Een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante luchtcirculatie door het hele huis. De aangezogen lucht wordt verwarmd in de verwarmingsketel en wordt vervolgens door een stelsel van weggewerkte kanalen ingeblazen. Zo dringt de warme lucht de verschillende kamers van het huis binnen via de inblaasroosters die er zijn geïnstalleerd. De lucht wordt daarna opnieuw aangezogen, gefilterd en opnieuw opgewarmd.

Een voordeel van heteluchtverwarming is, dat het zorgt voor dezelfde temperatuur in alle vertrekken. Daardoor is er een lage luchtvochtigheid in de woning.

Een nadeel ervan is, dat de kanalen waar de verwarmde lucht doorheen stroomt moeilijk schoon te maken zijn. Daardoor kan continu vervuilde verwarmde lucht in de woonruimte terecht komen. Dit kan gezondheidsklachten opleveren.

Wil men heteluchtverwarming in huis, denk dan aan de volgende zaken:
  • Er moet goed gesaneerd zijn, anders wordt stof verspreid.
  • De filters moeten regelmatig en goed schoongemaakt worden. Ze moeten dus op goed bereikbare plaatsen geïnstalleerd zijn.
  • De aanvoerbuizen moeten geïsoleerd zijn; steen- en glaswol goed afdekken.

Luchtwegproblemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld de buizen door de leefwijze van vorige bewoners ernstig vervuild zijn.

Je kunt eventueel de installateur van de verwarming om advies vragen over het schoonmaken van de buizen.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.